Recept på en köttbullsmiddag som tar ca en timme och en kvart att tillaga.
ca 400 g | fläskfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | mjölk |
1 st | ägg |
1 – 1½ tsk | salt |
1 – 1½ krm | svartpeppar, malen |
ca 1 msk | gul lök, råriven |
smör (att steka i) | |
—- | |
potatis (till 4 pers.) | |
3-5 dl | vatten |
3 msk | vetemjöl |
1 dl | vispgrädde |
en skvätt | soja collorit |
lite | broccoli |
lingon (till serveringen) |
- Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
- Skala och koka potatisen.
- Rör ner ägg, salt, peppar, lök och färs i ströbrödsblandningen. Rör tills det blir en jämn smet.
- Forma till jämnstora köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde. Fukta händerna med jämna mellanrum.
- Bryn hälften av köttbullarna runt om i lite smör på ett stekjärn. Sänk värmen och efterstek i några minuter till, tills de är genomstekta.
- Koka ur stekjärnet med lite vatten medan du steker resten av köttbullarna på ett annat stekjärn.
- Gör såsen: Häll vattnet från stekjärnet i en kastrull och låt koka upp. Blanda ut vetemjölet i lite vatten och häll i kastrullen under omrörning. Tillsätt grädden och lite soja collorit, för färgen skull. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Låt puttra ett tag och smaka ev. av med salt och peppar.
- Koka broccolin.
- Servera köttbullarna tillsammans med kokt potatis, gräddsås, kokt broccoli och en klick lingon.