Ingredienser
2 msk ankfett (eller olivolja om du föredrar det)
3 st gul lök, skalad och mycket fint skivad
180 g basmatiris
7 st zucchini, medelstora, skivade
5 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong, helst ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g emmentaler eller cheddarost, finriven
havssalt och nymald svartpeppar
olivolja
Gör så här
1. Förvärm ugnen till 190°.
2. Ställ en rymlig stekpanna på låg värme och tillsätt ankfettet (du kan använda olivolja här om du lagar mat till vegetarianer) och en skvätt vatten.
3. När fettet har smält och är varmt lägger du i den skivade löken och steker i 20 minuter under omrörning då och då eller tills löken mjuknat och fått smetig konsistens.
4. Under tiden sköljer du riset under rinnande vatten i ett durkslag tills vattnet som passerar är alldeles klart.
5. När löken ser ut att vara färdig tillsätter du den skivade zucchinin och riset.
6. Blanda och häll på den varma buljongen. Höj värmen och stek i 5 minuter, rör om då och då.
7. Röran ska vara lös och simmig, så häll på lite mer buljong om det behövs.
8. Dra pannan från plattan och rör försiktigt ner crème fraîchen och 100 g av den rivna osten.
9. Tillsätt en rejäl nypa salt och peppar, smaka av och balansera kryddningen om det behövs.
10. Olja in en ugnspanna, gratängform eller gryta, cirka 25 x 32 centimeter stor.
11. Vänd ner alltihop i ugnspannan och se till att riset är jämnt fördelat.
12. Platta till det och försök få zucchinin överst så att vätskan stannar kvar medan gratängen tillagas.
13. Strö resten av den rivna osten över.
14. Grädda i den varma ugnen i 40 minuter eller tills ovansidan är gyllenbrun och bubblande och riset är genomkokt och har sugit upp det mesta av vätskan.
15. Servera till grillat kött eller fisk med en härligt fräsch sallad.