4-6 port. En spansk rätt med flera proteinkällor
Hola! Paella är en spansk matträtt. Den är en toppenrätt med flera olika proteinkällor. Ett par av dem är ifrån havet, vilket gör att du får i dig Omega 3. Musslorna har antiinflammatoriska egenskaper och bidrar dessutom med antioxidanter. Paella är gyllengul, och färgen som kommer från saffran är ett kvitto på högt innehåll av antioxidanter.
Ingredienser
2 dl avorio ris
1 nät blåmusslor (ca 1 kg)
1 gul lök
2 msk olivolja
6 dl vatten (4 till riset och 2 två musselkoket)
1 ½ msk grönsaksfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl gröna ärter (djupfrysta)
1 burk hela tomater (400g)
1 kg oskalade räkor
Tillagning
Rensa musslorna och släng de som är öppna. Koka dem i en kastrull med 2 dl vatten samt lite salt och svartpeppar tills de öppnar sig (ca 2 min). Släng de som inte har öppnat sig.
Skala och hacka löken och fräs tillsammans med riset i oljan i en wookpanna. Slå på vattnet och fonden, pressa vitlöken och tillsätt kryddorna (inkl saffran). Låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Lägg i ärtorna och tomaterna (utan spad) och koka i ytterligare 5 minuter.
Blanda sedan ner musslorna med skal samt de oskalade räkorna i wookpannan och låt dem bli varma. Servera genast.