Ingredienser
(35-40 stycken)
0,5 liter mjölk
1,5 dl vetesurdeg
20 gram jäst
cirka 1 dl socker
150 gram smör
1 tsk salt
1 gram saffran
2 msk sprit + 2 msk socker
14-15 dl vetemjöl
russin om man vill
Fyllning:
100 gram kallt smör
Strösocker efter behag
ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här
/////Dessa bullar jäser vi delvis med vetesurdeg. Om du inte har någon, öka då mängden jäst till 50 gram per 0,5 liter vätska.
Alla ingredienser är rumstempererade, i annat fall tar jäsningsmomenten lite längre tid.//////
Gör så här:
* Lägg saffranet och 2 msk socker i en liten skål, slå på spriten. Detta gör man för att dra ut så mycket smak som möjligt.
* Lägg jästen i en skål och slå på mjölken. Vispa tills den har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop, cirka 10-12 minuter i maskin eller 15-20 min för hand. Låt degen vila cirka 10-15 minuter.
* Ta upp degen på bakbordet, kavla ut till en avlång form cirka 0,5 cm tjock. * Hyvla (med osthyvel) det kalla smöret jämt fördelat över degen och strö på sockret. Rulla ihop till en korv. Skär korven i lagom stora bitar.
* Lägg bullarna i form eller direkt på plåt med bakplåtspapper med snitt-ytan nedåt. Låt jäsa minst 1 timme.
* Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med vispat ägg, strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.