Ingredienser
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
3 st ägg, (gulor + vitor)
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 msk smör, till stekning
Kardemummagrädde:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma, mald
Blåbär:
100 g blåbär
3 msk florsocker
Tillagning
Plättar med grädde och blåbär minner om barndomen. Här har vi använt smakerna i ett lite lyxigare och mera bjudfint recept.
1. Sätt ugnen på 250° och förbered 2 plåtar med bakplåtspapper.
2. Smält smör, rör ner mjöl, vispa ner vatten och koka och vispa till en slät smet. Ta kastrullen av värmen, låt den svalna lite och rör i äggulorna, en i taget.
3. Vispa grädden för sig och vänd ner den i smeten. Vispa även äggvitorna hårt (torr, ren visp och skål) och vänd ner tillsammans med vanljsockret.
4. Grädda ca 14 plättar över medelvärme på bara ena sidan. Lägg ihop dem två och två med den ogräddade sidan mot varandra på plåtarna. Hit kan du förbereda före middagen.
5. Grädda dem färdigt inför serveringen 8-10 min.
6. Vispa grädden, smaksätt den med vaniljsocker och kardemumma och blanda blåbären med florsockret. Servera plättarna varma med kardemummagrädden och blåbären.