Ingredienser
5 dl |
vetemjöl |
1,5 dl |
brun farin, eller råsocker |
100 g |
sötmandel, finhackad |
200 g |
smör, kallt |
Fyllning:
500 g |
naturell färskost |
1,5 dl |
strösocker |
2 st |
ägg |
Garnering:
3 dl |
äppelmos |
0,5 st |
påse mandelspån, rostade (à 50g) |
Tillagning
Många bitar, lätt och snabbt gjort i långpanna.
1. Sätt ugnen på 175°. Hacka ihop mjöl, socker, mandel och smör till en smuldeg.
2. Ta undan 2 dl till strössel. Kläm ut resten i en smord form eller liten långpanna, ca 20 x 35 cm.
3. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills den har börjat få färg.
4. Vispa färskost, socker och ägg till en jämn smet. Bred ut smeten över den varma bottnen och grädda ca 15 min.
5. Bred ut äppelmos på kakan. Blanda resten av smuldegen med mandelspån och strö blandningen över äppelmoset.Grädda ytterligare ca 15 min.
6. Låt kakan kallna. Ställ den sedan i kylen ca 3 tim. Skär kakan i rutor eller trekanter.