Knäck
Recept på god knäck! Mycket gott julgodis!
Klassikt julgodis med mandel eller nötter
Tid: 1 ½ timme
100 st
Du behöver:
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl hackad mandel eller hasselnötter
Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).
Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg.
Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.
För att se när knäcken är klar gör man “kulprovet”.
Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula.
Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.