Antal portioner: 4
Ingredienser
10 skivor bacon
1 knippe mynta
150 g parmesanost
flingsalt och nymalen svartpeppar
400 g små pastasnäckor eller annan pastasort
olivolja
en klick smör
300 g frysta ärter
4 tsk crème fraiche
1 st citron
1. Skiva baconet tunt. Nyp av myntabladen och släng stjälkarna. Riv parmesanosten fint.
2. Koka upp en stor kastrull vatten. Lägg i snäckorna och koka enligt anvisningarna på paketet. Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt en generös skvätt olivolja samt smör. Lägg i baconbitarna i pannan, mal lite peppar över och stek tills baconet är knaprigt och har fin färg.
3. Finhacka under tiden myntabladen. När baconet är färdigt, tillsätt de frysta ärterna och skaka stekpannan ordentligt. Efter ungefär en minut, tillsätt crème fraiche och hackad mynta.
4. Låt pastan rinna av i ett dukslag som placerats över en stor skål och spara lite av kokvattnet. Stjälp upp lite av kokvattnet. Stjälp upp pastan i stekpannan. Skär itu citronen och pressa saften över pastan. Låt anrättningen börja puttra fint och ta sedan bort den från värmen. Det är jätteviktigt att såsen har en krämig, smidig och läcker konsistens – men om du tycker att den är för tjock, späd med en skväll av det sparade kokvattnet.
5. Tillsätt den rivna parmesanen och skaka stekpannan så att allt blandas.